Forgatókönyvírás
Hogyan írhatsz forgatókönyvet a kedvenc szövegszerkesztődben

A
Fountain leírónyelvvel ismertetlek meg. Ezt azért találták ki, hogy legyen egy olyan közös fájl formátum, amelyiket minden modern forgatókönyvíró szoftver fel tud ismerni és helyesen is tud megjeleníteni. De végül egy olyan leírónyelvet hoztak létre, ami magában is kiválóan alkalmas forgatókönyvírásra. Ha eltekintünk egy forgatókönyvíró szoftver egyéb plusz szolgáltatásaitól, akkor tulajdonképpen ez magában is tökéletesen megállja a helyét. Már csak azért is, mivel bármelyik szövegszerkesztőben lehet írni, nem kell külön forgatókönyvíró szoftvert beszerezni hozzá. Ez azért lehet jó opció, hiszen bárhol, bármilyen szoftverrel, ami szövegszerkesztésre alkalmas, lehet tovább írni, szerkeszteni. Ez lehet akár egy sima jegyzettömb program is, vagy valamilyen mobil app. A hátránya, hogy kevert nyelvű forgatókönyvet tudsz vele csak írni, mivel angol kulcsszavakat kell használnod, kb. 5 darabot. Tehát nem vészes. Sőt, ha meglátod a mintapéldákat, nem is lesz olyan ijesztő. A lényege, hogy a szöveget úgy kell formázni ahogy a fountain nyelv szabálya leírja. Ez könnyen megtanulható. A fájlt a végén úgy kell elmenteni, hogy kiterjesztésnek a .fountain kell megadni. Például "sajatfilmem.fountain". De az egész fájl valójában egy egyszerű txt fájl.(vagy elmented txt fájlnak, majd átnevezed .fountain-nak).
Több ingyenes szoftver is van, amelyikkel megnyithatod a fountain fájlt, hogy azt szabványosra formázott pdf-ben el tud menteni. Vagy ha kedved tartja, ezekben a programokban tovább is szerkesztheted, írhatod.
Ezek:
Kit Scenarist. Ingyenes forgatókönyvíró szoftver, van magyar helyesírás ellenőrzője.

Afterwriting. Ingyenes online, azaz a böngésződben fut, nem kell telepíteni, bár lehetséges letölteni egy asztali számítógépen futó változatot is.

Vagy használhatod a Visual Studio Code szoftvert is fountain pluginnal.

Itt a minta fountain fájl.
Másold ki, és mentsd el valamilyennev.fountain formátumban.
A két szaggatott vonal közti rész a fájl tartalma!

-----------------------------------


Title:
_**A FORGATÓKÖNYV**_
_**CÍME**_
Credit: Írta
Author: Attila Robert Arva
Source: Pannonscript.com
Draft date: 08/07/2020
Contact:
Attila Robert Arva Productions


EXT. VALAHOL - NAPPAL

Egy sorközt kell hagyni a jelenetcím után. Ide kell a történést írni. Arra ügyelni kell, hogy a jelenetcímet mindig ext. vagy int. jelöléssel kezdjük.

Erre azért van szükség, mert a fountain leírónyelv csak az angol szavak és jelölések felismerésével tudja helyesen formázni a forgatókönyvünket. A jelenetcímet írhatod kisbetűvel is, mivel a forgatókönyvíró szoftverek felismerik, hogyha ext vagy int -el kezdődik egy sor, akkor az jelenetcím, és ekkor átalakítják nagybetűssé.

ext. utca - este

ANDREA
Szia Tibor, rég láttalak!

TIBOR
Elköltöztem otthonról, most anyáméknál lakom vidéken.

ANDREA
Elváltál?

Tibor meglepetten néz Andreára. Ez most egy közbevetett történés volt.

TIBOR
(meglepetten)
Hallottál valamit?

ANDREA
Ja nem, csak..mindegy, hagyjuk.

Itt ez megint valami közbevetett történés, de a jelenet még ugyan az. Most egy olyan dialógus rész következik, ahol egyszerre szólalnak meg a szereplők.Ezt úgy nevezik duál dialóg.

TIBOR
Nem felejtettelek el.

ANDREA ^
Elfelejtettél.

Mindketten elnevetik magukat. Most egy cut to: szócska következik. Ez azt jelenti, hogy vágás a filmben. Akkor használjak, ha fontos kiemelni, hogy ugrás lesz egy másik jelenetre, mert ez egyébként a jelenetcímekből eleve látható.

CUT TO:

INT. SZOBABAN - ESTE

Tibor a szobában ül és kortyolgatja a kávéját.

TIBOR
Ha felhívtam volna
(elhallgat)
Ha felhívtam volna ma hozzám..

Tibor bele iszik a kávéjába. A dialógust Tibor folytatja tovább, tehát a neve után be kell gépelni, hogy cont'd, azaz folytatva.

TIBOR (CONT'D)
(sóhajtva)
De, jobb hogy nem tettem.

.A KAMERA AZ ABLAKON KÍVÜLRŐL NÉZ BE

Amikor egy kameraállast szeretnél jelezni egy jeleneten belül, használhatod ezt, hogy egy ponttal kezded és nagybetűkkel írod a szöveget. Nem gyakori, de jó ismerni. Van, hogy akkor is használjak, ha valami pillanatnyi kép, jelenet vágódik be a fő jelenetbe. Például a srác ül a szobában és kortyolja a kávét...

.UTCÁN EMBERTÖMEG HÖMPÖLYÖG

_Ha két alsó kötőjel közé teszed a szöveget, akkor az aláhúzva jelenik majd meg._
*ha viszont két csillag közé, akkor dőlt betűként jelenik majd meg*


> ELSÖTÉTEDIK.

> VÉGE <

-------------------------------------------------

Itt láthatod, a végeredményt:

Copyright © Arva A. Robert


PannonScript Facebook csoport: